FORUM PENGUKUHAN AKIDAH ASWAJA MENJADI BENTENG KEKUATAN DIRI WARGA KKTM LEDANG

Farizan@KKTMLedang

Tangkak, 9 Oktober – Seramai 600 orang peserta di kalangan pelajar dan warga kerja KKTM Ledang serta masyarakat setempat telah mengikuti Forum Pemantapan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWAJA) yang telah diadakan di Dewan Al Khindi, KKTM Ledang malam tadi anjuran bersama KKTM Ledang dan Bahagian Penyelidikan Pejabat Kadi Daerah Tangkak.

Forum ini bertujuan memberi pendedahan kepada peserta mengenai kefahaman Islam di samping menjelaskan serta mengukuhkan pegangan fahaman Ahli Sunnah Wal-Jamaah kepada masyarakat.

Forum ini juga berperanan dalam menyebarkan maklumat kepada masyarakat supaya berhati-hati dan mengenali ciri kebatilan aliran menyeleweng serta mengukuhkan kefahaman mengenai ciri akidah Islamiah.

Panel forum terdiri daripada tiga tokoh agama negeri Johor iaitu Kadi Daerah Muar, Sheikh Hj. Mohd Fahmi Samad dan Kadi Daerah Kluang, Sheikh Hj. Mohd Taufik Kiyai Shamsuddin serta Kadi Daerah Tangkak, Sheikh Hj. Nasri Rahman selaku moderator forum.

Menurut Pengarah KKTM Ledang, Fazli Rizal Ismail berkata dalam ucapan perasmiannya, isu akidah ini sangat releven jika mahu dibincangkan dari semasa ke semasa kerana tidak dinafikan semakin banyak ancaman luar yang berpotensi merosakkan akidah umat Islam seperti kemasukan ajaran sesat.

“Saya percaya program sebegini mampu menjadi perintis kepada usaha MARA dalam melahirkan modal insan global dan berintegriti tanpa mengabaikan nilai-nilai keagamaan. Graduan daripada MARA perlu mempunyai tahap profesionalisme yang tinggi, personaliti yang unggul dan pengetahuan agama yang sempurna,” ujarnya.

This entry was posted in Lain-Lain. Bookmark the permalink.