Pelajar MARA perlu pelbagaikan kemahiran

Ketua Pengarah MARA, Dato’ Azhar Abdul Manaf bersama pelajar-pelajar yang menyertai SPEKMA 2018

PERAK, 28 September- Pelajar Institusi Pendidikan MARA (IPMa) perlu mempersiapkan diri dengan pelbagai kemahiran bagi menempuh alam pekerjaan selepas bergelar graduan.

Menurut Ketua Pengarah MARA, Dato’ Azhar Abdul Manaf, pekerjaan masa kini tidak hanya memerlukan graduan lulusan daripada institusi pendidikan, malah memiliki kemahiran yang pelbagai selain bidang dipelajari.

“Saya rasa bangga dengan prestasi cemerlang pelajar-pelajar IPMa bukan sahaja dalam bidang kemahiran, bahkan juga dalam bidang kesukanan.

“Ini sebagai nilai tambah dalam pelbagai bidang supaya ia boleh menjadi kelebihan kepada pelajar,” katanya ketika menyempurnakan Majlis Perasmian Penutupan Sukan Pelajar KKTM, MJII & IKM (SPEKMA) Ke-11 yang diadakan di KKTM Lenggong, Perak.

Kejohanan itu berlangsung sejak Isnin lalu disertai kira-kira 1100 peserta daripada 25 pusat pendidikan Teknikal & Vokasional (TVET) MARA di seluruh negeri dengan mempertandingkan 14 acara sukan.

Institut Kemahiran MARA (IKM) Jasin muncul juara keseluruhan kejohanan dengan memenangi empat pingat emas, satu pingat perak dan satu pingat gangsa.

Turut hadir sama Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan MARA, Dato’ Mohammed Roseli Dol dan Pengarah MARA Negeri Pahang, Salemi Yusoff.

This entry was posted in Pendidikan. Bookmark the permalink.