BN akan terus pertahankan MARA – Mustapa

JELI, 30 April (Bernama) — Barisan Nasional (BN) akan terus mempertahankan Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan dan kemajuan bumiputera di negara ini.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata MARA cukup penting peranannya terutama dalam bidang pendidikan dan ekonomi bumiputera bagi memastikan mereka turut sama menikmati arus pembangunan negara.

“MARA telah banyak melahirkan tokoh akademik, keusahawanan dan korporat oleh itu jika institusi ini dihapuskan ia akan merugikan negara sendiri,” katanya kepada pemberita selepas Program Bersama Penyewa Pusat Rehat dan Rekreasi Bukit Bunga di sini, hari ini.

Mustapa yang juga Pengerusi BN Kelantan berkata MARA telah memperuntukkan RM11.8 juta bagi mewujudkan Pusat Rehat dan Rekreasi Bukit Bunga serta pusat membeli-belah yang baharu di kawasan berkenaan.

“Pusat berkenaan yang akan mula dibuka 21 Mei depan menyediakan ruang yang lebih selesa untuk peniaga dan pengunjung,” katanya.

Mustapa berkata kawasan Bukit Bunga sudah terkenal sebagai pusat membeli-belah terutama kepada pengguna yang menggunakan Jalan Raya Timur Barat Jeli-Gerik, Perak dan pembangunan yang dilaksanakan MARA di kawasan tersebut akan memberi banyak faedah kepada penduduk terutama peniaga.

Katanya pusat perniagaan baharu itu menyediakan 63 lot kedai kepada peniaga di kawasan terbabit dengan memberikan keutamaan kepada masyarakat setempat bagi menjalankan perniagaan.

“Kami (BN) mahu memastikan MARA akan terus gagah bagi membela nasib bumiputera ia janji kami kepada kaum bumiputera,” kata Mustapa yang merupakan calon BN mempertahankan kerusi Parlimen Jeli dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Air Lanas pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) 9 Mei ini.

— BERNAMA

Sumber: http://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1459798

This entry was posted in Lain-Lain, Pendidikan, Usahawan. Bookmark the permalink.