Dari Kulai ke kota London

Abdul Rahman bersama hadiah yang dimenangi.

Meskipun sudah menggenggam segulung diploma, Abdul Rahman Safee, 22, sanggup bermula dari bawah dengan mengambil tempahan menjahit pakaian dari rumah.

Anak kelahiran Kulai, Johor itu berkata, tiada apa yang hendak dimalukan kerana sekurang-kurangnya dia mempunyai pekerjaan untuk dilakukan.

Menyedari pendapatan sebagai tukang jahit tidak menentu, dia tidak hanya menanti tempahan semata-mata, sebaliknya mempromosikan perkhidmatannya di media sosial untuk mendapatkan pelanggan.

“Sebagai anak sulung, tanggungjawab saya besar, lebih-lebih lagi selepas ayah meninggal dunia akibat hepatitis C pada Ogos lalu.

“Sebab itu, saya tidak boleh bersenang-lenang, sebaliknya perlu membantu ibu kerana mempunyai adik-beradik lain yang masih belajar dan bersekolah.

“Lagipun, saya mahu mengumpul wang untuk simpanan masa depan dan menampung kos pembinaan bangunan bersebelahan rumah yang akan dijadikan ruang tetap perniagaan kelak,” katanya yang juga pemegang Diploma Seni Reka Bentuk Pakaian dari Politeknik Ibrahim Sultan (PIS), Pasir Gudang, Johor.

Abdul Rahman berkata, walaupun diduga dengan pemergian ayah tercinta, dia bersyukur kerana dikurniakan rezeki apabila memenangi anugerah pereka paling menyerlah dalam acara Mara In Fashion Runway 2017, baru-baru ini.

Katanya , kemenangan itu melayakkannya menerima tajaan penerbangan ke London dan mengikuti kursus selama dua minggu di sana pada Januari ini.

“Saya tidak pernah ke luar negara tetapi pernah memasang impian dan alhamdulillah, ia menjadi kenyataan.

“Memandangkan London adalah kota fesyen, saya akan memanfaatkan peluang sepanjang berada di sana untuk menimba sebanyak mungkin ilmu daripada mereka yang lebih arif,” katanya.

Ditanya mengenai hala tuju, Abdul Rahman berkata, dia tidak mahu selama-lamanya berada di takuk yang sama, sebaliknya berhasrat memajukan lagi dirinya pada masa depan.

Abdul Rahman berkata, antara hasratnya untuk mempunyai label pakaian sendiri seperti kebanyakan pereka fesyen sedia ada.

“Di kampung ini, kebanyakan tukang jahit sedia ada terdiri daripada golongan wanita, jadi saya perlu berusaha keras untuk membuktikan kebolehan diri.

“Saya percaya, tiada yang mustahil dengan syarat kita berusaha tanpa mengenal erti jemu,” katanya.

Sumber : https://www.hmetro.com.my/geny/2017/12/290719/dari-kulai-ke-kota-london

This entry was posted in Usahawan and tagged . Bookmark the permalink.