Dedah kepada pasaran terbuka

KARNIVAL tampilkan pelbagai jenis perabot daripada 20 usahawan perabot Bumiputera

Seramai 20 usahawan Bumiputera menampilkan pelbagai jenis keunikan perabot dalam Karnival Perabot FITEC 2017 (KPF 2017) yang berlangsung di Lobi Medan MARA, Kuala Lumpur.

Ia anjuran Majlis Amanah Rakyat (MARA) melalui anak syarikat Pusat Sumber Teknologi Perabot MARA (FITEC) dan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

FITEC turut menjalin kerjasama strategik dengan Majlis Perkayuan Malaysia (MTC), Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia dan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) bagi menyempurnakan penganjuran program berkenaan.

Karnival yang julung kali diadakan itu selari aspirasi kerajaan dan MARA dalam mendedahkan usahawan kepada pasaran terbuka.

Selain itu, ia turut memberi peluang kepada usahawan untuk menambah ekuiti.

Mengetengahkan tema Gaya Hidup Impian Anda pameran yang dijangka berakhir hari ini bukan sekadar menyediakan ruang bagi usahawan mempromosi produk terkini mereka malah menjadi sumber rujukan bagi penilaian pembeli korporat, pengeksport, agensi kerajaan, pihak swasta dan semua yang terbabit dalam industri perabot.

KPF 2017 menjadi platform bagi usahawan meluaskan pasaran dan rangkaian

Pada masa sama karnival berkenaan turut menjadi platform bagi pemadanan perniagaan dan pembentukan rantai nilai.

Ia bagi membolehkan usahawan untuk memperkasa jualan produk sama ada pasaran tempatan atau antarabangsa.

Rangkaian perabot yang dipamerkan berkonsepkan Perabot Gaya Hidup (Lifestyle Furniture) merangkumi ruang dalaman dan landskap.

Pelbagai jenis perabot diketengahkan antaranya sofa, kabinet dapur, kerusi santai, pergola dan gazebo.

Pengunjung yang hadir berpeluang mendapatkan perabot bersesuaian dan memenuhi cita rasa serta berkesempatan mendapatkannya dengan potongan harga hingga 60 peratus pada ‘Happy Hour.’

Karnival yang menyasarkan kehadiran 30,000 pengunjung itu turut melancarkan portal Furniture Hotspot.

Portal yang sudah siap sepenuhnya itu dibangunkan bertujuan memudahkan orang ramai mendapatkan perabot usahawan tempatan secara dalam talian.

PRODUK penyeri landskap turut diketengahkan

Selain membantu usahawan tempatan memasarkan produk secara terus di peringkat global.

Majlis pelancaran KPF 2017 dan portal Furniture Hotspot disempurnakan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Khamis lalu.

Pada majlis sama turut menyaksikan perasmian kumpulan Usahawan KBinet yang menghimpunkan usahawan yang dibentuk melalui MARA dan lulusan Institut Kemahiran MARA (IKM).

Sumber : https://www.hmetro.com.my/dekotaman/2017/11/287284/dedah-kepada-pasaran-terbuka

This entry was posted in Usahawan and tagged , , , . Bookmark the permalink.