MARA Call Centre proaktif, Beri maklum balas segera terhadap pertanyaan dan aduan rakyat

MCC ditubuhkan bagi memudahkan komunikasi dengan pelanggan.

MCC ditubuhkan bagi memudahkan komunikasi dengan pelanggan.

Masyarakat pada hari ini mempunyai tahap kesedaran yang lebih matang terhadap nilai perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi kerajaan malah turut menuntut kualiti perkhidmatan yang pantas dan efisien bagi memudahkan sesuatu urusan.

Mahu memenuhi keperluan dan tuntutan tersebut, Majlis Amanah Rakyat (MARA) melakukan transformasi segera terhadap perkhidmatan khidmat pelanggan mereka yang dilihat menjadi perkhidmatan barisan hadapan agensi tersebut kerana pelanggan lebih banyak berurusan di telefon.

Perkhidmatan yang berkualiti ternyata akan memberi imej positif dan menjadi tanggapan pertama mereka terhadap sesuatu organisasi tersebut. MARA menyambut baik keperluan tersebut bagi memantapkan lagi interaksi mereka dengan pelanggan dan dalam masa yang sama meningkatkan lagi prestasi agensi tersebut.

MARA Call Centre (MCC) menjadi salah satu struktur yang diwujudkan bagi mempertingkat perkhidmatan penyampaian MARA dengan menjalankan fungsi sebagai pusat panggilan bagi memudah cara komunikasi bersama pelanggan sekali gus menyokong usaha kerajaan dalam “Merakyatkan Perkhidmatan Awam”.

Terletak di ibu pejabatnya di Jalan MARA, Kuala Lumpur, MCC bukan sahaja memainkan peranan yang penting dalam menerima sebarang aduan atau permasalahan pelanggan, malah turut memberi penyelesaian kepada permasalahan pelanggan melalui pemberian maklumat tepat yang dikendalikan oleh pegawai yang terlatih.

Penyelaras MCC, Azurawani Wan Mohamed berkata, sebelum ini pihaknya banyak menerima aduan daripada pelanggan yang mengatakan proses penyelesaian masalah yang disampaikan agak lambat.

“Perkara ini berbangkit kerana operator kami sebelum ini tidak mempunyai kepakaran untuk menjawab setiap pertanyaan di mana masalah yang diutarakan akan disampaikan kepada pegawai MARA yang terlibat, jadi proses tersebut menjadi lambat dan kadangkala tertangguh kerana ketiadaan pegawai.

“Mereka juga mempunyai kerja hakiki di pejabat dan dalam masa yang sama perlu menjawab pertanyaan panggilan yang datang dari seluruh negara. Jadi kami melihat perlunya inisiatif untuk mewujudkan sebuah pusat yang mempunyai kepakaran untuk menjawab apa sahaja pertanyaan tanpa mengambil masa yang lama.

“Selepas satu kaji selidik pada tahun 2014, kami menubuhkan sebuah pusat panggilan pada Januari lalu bagi menyelesaikan pertanyaan, aduan, maklum balas dan cadangan dari para pelanggan kami dengan pantas dan efisien,” katanya.

Pada Julai lalu, sebanyak 2,111 panggilan telah berjaya diselesaikan yang mana hanya enam sahaja panggilan mahu pun aduan disalurkan ke bahagian terlibat.

“Walaupun hanya beroperasi 10 orang staf sahaja, namun mereka telah diberikan latihan yang secukupnya dari semasa ke semasa serta maklumat yang tepat dan terkini berkenaan kemudahan yang disediakan MARA bagi membolehkan mereka sentiasa berdedikasi dan kekal kompeten menyelesaikan segala permasalahan dan aduan pelanggan dengan pantas,” katanya. – Gambar FARID JANUDIN

– Sumber: http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/keluarga/mara-call-centre-proaktif-1.371502#sthash.wkefXwjM.dpuf

This entry was posted in Korporat. Bookmark the permalink.