Sekolah Malaysia raih emas robot dunia

Kontinjen Malaysia meraikan kejayaan memenangi satu emas dan beberapa anugerah lain dalam pertandingan International Robot Olympiad 2012 di Gwangju, Korea Selatan, baru-baru ini.

Kontinjen Malaysia yang disertai oleh 18 orang pelajar dan lima guru berjaya mengharumkan nama negara apabila memenangi satu emas, dua gangsa dan tiga Anugerah Khas dalam International Robot Olympiad 2012 di Gwangju, Korea Selatan, baru-baru ini.

Ketua Kontinjen, Halimah Karim berkata, pencapaian itu merupakan yang terbaik pernah dicapai oleh pasukan Malaysia sejak lima tahun lepas.

“Malah lebih membanggakan apabila pasukan kita berjaya memenangi hampir kesemua anugerah yang dipertandingkan dalam kategori kreatif,” katanya dalam satu kenyataan melalui e-mel baru-baru ini.

Pasukan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Kinabalu telah mendapat pingat emas kategori kreatif melalui robot ciptaan mereka yang berperanan menjaga kesihatan warga emas.

Dalam kategori yang sama, MRSM Tun Abdul Razak Pekan dan MRSM Kuching masing-masing memenangi pingat gangsa.

Selain itu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Bintang Selatan dan MRSM Kuching berjaya memenangi dua anugerah Highly Commended dan satu anugerah Technical Award.

Kategori lain yang turut dipertandingkan ialah Robot Prison Break dan Robot Transporter.

Pertandingan dengan tema Caring For Age People itu disertai oleh pasukan dari seluruh dunia seperti Kanada, Amerika Syarikat, Mexico, China, Korea Selatan dan Indonesia.

Pelbagai inovasi baharu dan kreatif telah dihasilkan dalam pertandingan anjuran IRO 2012 Comittee dengan kerjasama Gwangju Techno Park ini.

Pada pertandingan kali ini, kontinjen Malaysia turut disertai oleh beberapa ibu bapa pelajar sebagai tanda sokongan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20121231/pe_03/Sekolah-Malaysia-raih-emas–robot-dunia#ixzz2GvbTOIJ3
© Utusan Melayu (M) Bhd

This entry was posted in Berita Kejayaan, Pendidikan. Bookmark the permalink.