UMK, MARA LAHIR GRADUAN ‘SAINS KEUSAHAWANAN’

Zainai Mohamed (dua kiri) bersama Ibrahim Ahmad bertukar dokumen pada Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian dan Pelancaran PPKS antara UMK dan Mara di Kota Bharu. Gambar-Utusan Online

Program Persediaan Keusahawanan Sains (PPKS) yang merupakan kerjasama antara Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) bakal menjadi program pengajian pra universiti terbaru yang akan melahirkan graduan sains dengan latar belakang kukuh dalam bidang keusahawanan.

Ketua Pengarah MARA, YBrs. Tuan Haji Ibrahim bin Ahmad berkata, seramai 200 pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan menjadi kumpulan pertama mengikuti program itu selama setahun di Kolej MARA Kulim, Kedah bermula 22 Mei ini sebelum menyambung pengajian di peringkat ijazah sarjana muda di UMK.

Katanya, pelaksanaan program itu penting selaras dengan pelan transformasi MARA yang memberi fokus kepada bidang keusahawanan kalangan bumiputera dan peluang pendidikan bertaraf global.

“Kami percaya seorang usahawan boleh dilatih dan program ini adalah sebahagian proses untuk membentuk mereka sejak dari peringkat awal lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) dan pelancaran PPKS di Kampus UMK, Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kelantan pada 18 April 2011.

Hadir sama Naib Canselor UMK, YBhg. Prof. Emeritus Dato’ Ir. Dr. Zainai Mohamed; Pengarah Kanan Bahagian Pendidikan Tinggi MARA, En. Abd. Rahim bin Hashim dan Pengerusi PPKS merangkap Dekan Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli UMK, YBhg. Prof. Dr. Hj. Ibrahim bin Che Omar. Sumber -Utusan Online

This entry was posted in Pendidikan, Usahawan. Bookmark the permalink.